dilluns, 13 d’abril del 2009

Graffitis al Grand Palais de París

Els graffitis, considerats per molts com una forma d’embrutar l’espai públic i de malbaratar el mobiliari urbà que paguem els contribuents, s’han fet un lloc al Grand Palais de París. L’exposició “TAG”, inaugurada el mes passat estarà oberta al públic fins el 26 d’abril i avui el canal de televisió 3/24 li ha dedicat uns minuts d’atenció, doncs segur que la noticia té el potencial de fer posar les mans al cap a molts ciutadans.
És cert que aquest “street art” ha guanyat reconeixement en els darrers anys, gràcies en part a la popularitat d’artistes com Blek le Rat o Banksy. A Figueres, en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu 2008, 25 artistes del graffiti van decorar una de les parets de la subestació elèctrica que la companyia Fecsa Endesa té al sector de Fages de Climent. També val a dir que és la primera vegada que s’exposen graffitis en una sala de prestigi i que no serà l’última. Dit això, segueixen essent enemics de la majoria dels ajuntaments que sovint opten per la penalització en forma de multes. Com és el cas per exemple, d’Anna Botella, regidora de Medi Ambient a l’Ajuntament de Madrid que a principis d’any va augmentar les multes de 90 € a 300 i 6.000 (en cas de reincidència) per acabar amb el que considera una “lacra social”. La resposta que va rebre per part d’un col·lectiu d’artistes auto-batejat Ana Botella Crew també va ser contundent: van omplir Madrid amb més de 45 tags imitant la firma de la regidora.
Mentre que no dubto que s’haurien de posar en pràctica iniciatives més conciliadores i eficaces com per exemple destinar espais concrets de manera que els artistes puguin expressar-se lliurement sense ser sancionats, em pregunto quines tindrien èxit de debò, perquè fins i tot aquestes reben crítiques per no ser compatibles amb l’esperit rebel que se suposa que va de la mà d’aquest art. Al final, aquest debat ens porta a preguntar-nos una vegada més, de qui és el carrer? De tots, i satisfer els desitjos de tots els ciutadans a la vegada és pràcticament impossible, s’ha d’assumir.
Enllaç d'interès:

4 comentaris:

  1. Jo crec que acotar uns espais al carrer perquè hi pintin els grafiteros és ridícul. L'esperit mateix d'aquest art busca portar la creativitat a llocs inesperats, per tant guiar des de dalt quins han de ser aquests llocs, em sembla una tonteria. Ara bé, també hauríem de demanar als grafiteros que tinguin una mica de sentit comú, i que ells mateixos triïn els llocs més adequats per fer les seves pintades: parets abandonades o en mal estat, per exemple. Que el que fan sigui per millorar la ciutat i no empitjorar-la!

    ResponElimina
  2. Hola Anònim, moltes gràcies pel teu comentari, aquesta podria ser una solució. Caldria conèixer l’opinió de grafiteros, de persones que tinguin una opinió diferent o que vulguin fer altres suggeriments.

    ResponElimina
  3. M´agaderia preguntar pels grafitis,tinc una paret de la meva casa si l'ajuntament m'ho permet,dexaria que els grafiteros poguessin demostrar la seva tecnica,amb la condició que fos motius maritims,la raó és que tinc comerç a Figueres de venda de articles de submarinisme. espero la vostra resposta.

    ResponElimina
  4. Hola minisub. Malauradament no podem donar resposta a la teva consulta en nom de l’Ajuntament de Figueres. Aquest és un espai on els ciutadans d'aquesta ciutat i les persones que ho desitgin, poden compartir les seves opinions sobre temes relacionats amb Figueres, espai públic, habitatge, arquitectura, patrimoni arquitectònic i iniciatives artístico-ciutadanes, per exemple. Les preguntes i els comentaris que rebem serviran per nodrir el diàleg dels participants del cicle de debat d’aquesta primera edició de l’«Àgora, cultura i societat a Figueres» sobre arquitectura i urbanisme.

    ResponElimina