dilluns, 13 d’abril del 2009

“El mal urbà: quan la ciutat perilla”

Canvi, pluralitat, complexitat, representació, elecció, llibertat, sentit, el singular i la transformació enfront d’immutabilitat. Aquestes són les nou categories que segons Josep Ramoneda, defineixen la ciutat i fan que sigui “el lloc en el qual l’home pot assolir cotes més altes d’autonomia i de llibertat”. En un article publicat a la revista Barcelona Metropolis Ramoneda alerta sobre els “mals de l’urbà” que destrueixen o minimitzen aquestes categories i conseqüentment, posen en perill les ciutats. La por al desconegut -al turisme, a les infraestructures, als habitants que vénen de fora– o el desfici per la transformació –el canvi pel canvi– per exemple, poden acabar matant la ciutat. De la mateixa manera, “Si la ciutat es converteix en un simple contenidor de persones, rebenta”.
Això ens porta a reflexionar sobre el ciutadà, pilar central de la ciutat. Doncs aquesta “no ha estat creada per Déu, ni per la pàtria, ni per la natura –tampoc no hi pertany–; és patrimoni dels homes”. És el lloc dels ciutadans i també una societat oberta feta de ciutadans autònoms. Per això i perquè la ciutat és pluralisme i requereix el ple reconeixement de l’altre, hem de defensar la singularitat de cadascú en nom de l’autonomia, argumenta l’autor. “La relació entre l’espai públic i l’espai privat és en aquest sentit bàsica. Una ciutat sense espai públic –en el qual cadascú pot ser tal com és– no és ciutat, però una ciutat en què l’espai privat no estigui protegit i separat de l’espai públic, tampoc”.

Si voleu consultar l’article feu clic en el següent enllaç: http://www.barcelonametropolis.cat/ca/page.asp?id=23&ui=83
Josep Ramoneda és filòsof, assagista i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

5 comentaris:

  1. "La por al desconegut -al turisme, a les infraestructures, als habitants que vénen de fora– o el desfici per la transformació –el canvi pel canvi– per exemple, poden acabar matant la ciutat".

    Em sembla que aquesta frase hauria de fer reflexionar a molta de la gent de Figueres, tant els ciutadans que moltes vegades només saben queixar-se, com els polítics que a vegades semblen obsessionats a tenir una ciutat moderna sense escoltar com és el lloc realment...

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per la teva reflexió, no deixis d'expressar les teves opinions perquè com ja deus saber, les vostres contribucions serviran per guiar el debat durant les sessions.

    ResponElimina
  3. La veritat és que els grafits treballats donen una alegria a les parets que, personalment, m'agrada força.
    Val: mentre a Girona munten als grafiters, a museus d'art contemporani els estan dedicant expos monogràfiques.
    És un contrasentit.
    Un art que, originalment neix del poble i per al poble, és sancionat per l'administració, mentre que d'altra banda, les èlits culturals el dignifiquen.
    Ara mateix, el grafit viu immers entre aquests dos pols

    ResponElimina
  4. Quins són els VALORS que la ciutat de Figueres vol transmetre o considera importants? Crec q això caldria traduir-se en l´urbanisme de la ciutat!
    Podem arribar a un consens del que el ciutadà considera agradable de trobar en una ciutat? jo crec que sí: places, parcs i jardins, armonia dels edificis, reducció de sorolls i perills, encara que hi han punts subjectius..
    I els edificis i les actuacions d´arquitectes estrelles responen a una necessitat de la ciutat o a un exhibicionisme de l´arquitecte?
    per pensar-hi
    CGR

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies pel teu comentari. Esperem que més Figuerencs ens expliquin quins aspectes de la ciutat prioritzen, quins els hi agradaria potenciar i què pensen de les actuacions d'arquitectes "estrella".

    ResponElimina